Pertama

Friday, 31 May 2013

Ride Santai Titiwangsa

       Assalamualaikum, hari ini, 30/5/2013 saya ride ke tempat biasa, Hentian Puncak Titiwangsa. Saya ride bersama Aiman Mazlan dan bersama Ridez LC Kelantan(RLCK) yang merupakan group saya ketika pakai Yamaha 135LC dahulu. RLCK lah yang mengajar saya apa itu riding gears. Bagi saya sesuatu yang tidak pelik jika penunggang kapcai memakai jaket, glove, riding boot, fullface ketika ride. Jika fikir secara positif ianya adalah untuk tingkatkan safety penunggang itu sendiri dan boleh menambahkan hensem. haha. Terima kasih Mubarak Ahmadinejad(Amirul Ehsan), Naz Joe LCs, Muhd Syazwan kerana mengajar saya tentang pemakaian riding gears.

        Berbalik kepada cerita ride hari, saya selalu gelarkan ride ke Hentian Puncak Titiwangsa sebagai 'rutin ride' disebabkan kami kerap ride layan korner disini, sejak pakai lc lagi saya dah ketagih ride ke sini.hehe. tepat 9am kami RV di depan seven E Bandar Baru Tanah Merah. Sedikit gambiran untuk tatapan semua.



Marhaban Abe kebetulan berbasikal singgah bertemu mata dengan kami. Dia otai meleper LC.




Ya, Zarina bersama geng LC.RLCK. Tunggu Idrus di Shell Bt 8. Kelibat beliau tidak muncul. Kami teruskan perjalanan.


Muhd Syazwan, orang kuat RLCK.


Gunung Reng.



Kami sampai di puncak pukul 11.45pagi. Cuaca cun view cantik. Sempat ambil gambar berlatarbelakang gunung-ganang menghijau.



Dua biji big bike saja. Yang lain semua LC.




Masa donwhill kami ride bersama abg Versys ni. Dia dah bagitahu nama, tapi saya tak ingat. Beliau sempoi. 






On the way balik kami tiga buah, yang lain kawan-kawan lcians. Pukul 1 di Caltex Batu Melintang, Jeli pulas minyak sampai Machang pukul 1.40. Alhamdulillah sempat solat jumaat di Masjid Machang. Lepas tu sorang-sorang pulang ke rumah. Gambiran signboard ke rumahku. Cuba teka mana satu? Sg Sok atau Chuchoh Puteri?hehe



Saya bukan jenis double standard. Saya terbuka untuk ride dengan siapa saja jika ada kelapangan masa. Big  bike atau kapcai tiada beza, minat yang sama. Brotherhood of bikers. Terima kasih kerana membaca blog saya. Follow ya. 

Sunday, 12 May 2013

Ride To Kuantan(2nd Official Ride Z800 Comunity Malaysia)

     Assalamualaikum, kali ni saya nak pahatkan cerita ride ke Kuantan. 2nd Official Ride Z800 Comunity Malaysia pada 12 & 13 May 2013. Ada ramai yang dari central ikut Karak ke Kuantan, tapi saya dari Kelantan bersama tiga buah z800 shoot ke Kuantan. Ada yang pergi awal. Tapi layan je la 3 buah sampai Kuantan. 8.40 pagi, Ok saya isi minyak di Shell Jertih. Isi full tank di sini.



Kemudian saya ke Restoren Nasi Kerabu.com di Padang Luas, Jertih. Jumpa dengan Jak Z8 dan Abe Harris. 

Sedikit gambiran disini. Layan.

Kalau anda perasaan nasi kerabu.com di Padang Luas, Jertih singgah yer. Sedap nyum nyum nasi kerabu kedai ni.


Lepas tu, kami terus pulas minyak ke Kuantan tepat pukul 9.30 dari Jertih. Sampai di Permaisuri, refuel kejap nak layan LPT.



 Gambar ni blur sikit. 


Kemudian kami terus ikut LPT. Kereta kurang atas jalan. Highway straight. Ape lagi, main kejar-kejarlah kami tiga buah. Lenguh leher tahan angin. haha Lepas tu kami singgah sebentar isi minyak di Dungun. Minum air tambah tenaga sikit. Sedikit gambiran di Shell Dungun.


 
Ya, saya jer yang belum sunat ekor lagi. Tak sempat lagi. haha



12.00PM-12 May 2013- Sempat berhenti ambil gambar Abe Jak dan Abe Haris. Thumbs up! Lokasi_Depan Sk Chukai.


 Sempat snap gambar di trafik light. Tak ingat kat mana ni. haha..Diorang tetap senyum biarpun pakai fullface.

12.30 pm-Sampai di Hotel Zenith. Terus ke Sg Isap. 3 jam perjalanan dari Jertih ke Kuantan. Saya rasa agak laju, kalau saya bawak slow mesti saya ketinggalan. Apa pun follow je. haha

Sampai di Sg. Isap. Makan gulai sikit. Terkejut dengan hidangan majlis kahwin di Pahang, ada bermacam-macam jenis lauk. Memang syok. 


Makan-makan memang sedap. Terima kasih tuan rumah. hehe. Lepas tu kami solat di homestay berdekatan. 







 
Yeahh Thumbs up!


Refuel di Petronas di Tanah Putih, Kuantan sebelum pulas minyak ke Pantai Teluk Cempedak. 


Ok, sampai di Pantai Teluk Cempedak. Tersusun Z800 dalam 200 buah ++. Hampa semua layan gambar dulu ya.



 Eh gambar saya lagi. haha
















 Ini slider yang kena gigit anjing. Mungkin anjing ingat di tulang. haha





 
Bunyi ekzos ni paling best saya rasa. Kuat, bass, pom pom semua lengkap. Scorpion RP-1 GP.




 Tu dia enjin guard cost around RM580.



 Lepas tu saya dan Abe Jak check in GrennLeaf Hotel di BandarKuantan memandangkan hari beransur gelap. 


Malam hanya santai. Makan tepi hotel lepas tu start motor ronda-ronda bandar Kuantan cari coconut shake tapi tak jumpa. Frust siot.

Keesokan hari Checkout hotel. Terus selesaikan urusan Abe Jak di Jalan tun Ismail 8,Bandar Kuantan.

Ya sticker KBC disitu.

 

Sampai Jalan Tun Ismail 8. Sementara Abe Jak selesaikan urusan beliau. Ambo makan dulu. haha..Syok kena air nyiur muda dengan nasi lemak di Restoren Timur.

Order air kelapa, nah buah nyiur terus dia bagi. haha



12.56pm-13 May 2013- Lepas makan, setel urusan. Kami terus pulas minyak pulang. Sampai di satu trafik light kami bercadang untuk berhenti tepi jalan untuk ambil gambar. Mungkin rezeki kami, tepat berhenti di tepi gerai cendol. perghh..apa lagi. Pekena cendol dulu di tengah hari yang panas terik ketika ni. hehe






 1.21pm  Tayar golek kejap. Berhenti di Shell. Tengok-tengok ada paku tercucuk di tayar Jackens DaGroup. Nasib baik tak bocor. Terus cari kedai tayar berdekatan.







1.57PM  Sementara tunggu siap tampal tayar. Kami bergambir kejap. Giliran saya. haha
                  *Zx-14. Terlalu besarkah bagi saya?..haha
2.20pm- Okeh tayar siap. Boleh pasang balik. Ini punya uncle banyak rajin dan baik hati. Ada biker yg tertinggal handbag di kedai dia, apabila customer dia call tanya ada tak handbag di kedai dia, dia terus hantar sendiri handbag tu kepada tuan empunya. Salute this foreman!



2.56 pm, 13 May 2013- Kami sampai di Dungun. Bergambir sebagai kenangan di tempat ni. Nampak macam cun. 'Welcome to Dungun!'



3.47pm 13 May 2013. Kami tiba di Shell Dungun untuk refuel dan rehatkan badan kejap. Ride-ride jugak. Kewajipan mesti dilaksanakan.

Kami balik ikut Kuala Terengganu. Ronda-ronda kejap. Lepas tu 6.00pm 13 May 2013. Kami tiba di Penarik. Apa yang terbaik disini, sayaa sungguh bertuah sebab dapat kena coconut shake. hihi. Cari di Bandar Kuantan tak jumpa. Di Teganu jugak baru jumpa. Sambil makan keropok dan ikan celup tepung.

*Arghh nikmat betul dapat minum coconut shake my fav.Alhamdulillah.


6.30 pm 13 May 2013- Saya dan Jackens DaGroup berpisah di sini di Pantai Rhu 10. Saya terus ikut jalan pantai ke IPGKSM dan Jak Z8 terus ikut Jertih ke Gunong,Bachok. Ok thanks sebab sudi baca. Sebenarnya gambar je banyak. haha. Follow my blog's ya.

*Fuel consumption, pergi balik dalam Rm110 ron95. 800KM++ sampai IPGKSM minyak half. Minyak makan kuat sebab banyak bawak laju.