Pertama

Monday, 22 October 2018

Cara Tukar Bateri Z800 | How to change battery Yuasa YTX9-BS | #26





Assalamualaikum, cara cabut dan pasang bateri z8. Ralat subtitle pada minit ke 3.00 dalam bahasa inggeris.



Jangan lupa subcribe. #roadto1ksubribers



Pleasure to subcribe 'pulas minyak channel'. Thank you to all my subcribers and supporters.



#roadto1ksubcribers



Enjoy



Subcribe me for more!



Subcribe my channel.



Check out my blog's: https://pulasminyak.blogspot.com



Follow my instagram's: https://www.instagram.com/amir_aiman_zuraidi/



Facebook page: https://www.facebook.com/pulasminyak/

Tuesday, 16 October 2018

WHEN YOUR WIFE GIVE PERMISSION TO RIDE | #25





Assalamualaikum, when your wife give permission to ride. Heaven itsn't? haha



Pleasure to subcribe 'pulas minyak channel'. Thank you to all my subcribers and supporters.



#roadto1ksubcribers



Enjoy



Subcribe me for more!



Subcribe my channel.



Check out my blog's: https://pulasminyak.blogspot.com



Follow my instagram's: https://www.instagram.com/amir_aiman_zuraidi/



Facebook page: https://www.facebook.com/pulasminyak/


Sunday, 14 October 2018

Z800 6 Minit Tol Ulu Tiram ke Tol Cahaya Baru | #24





Assalamualaikum, self record 6 minit dari Tol Ulu Tiram ke Tol Cahaya Baru. haha. 



Maintain 190-200km/h. Meter Go Pro 6 berat 10 dari meter z8.



Jangan lupa subcribe channel pulas minyak.



#roadto1ksubcribers



Enjoy



Subcribe me for more!



Subcribe my channel.



Check out my blog's: https://pulasminyak.blogspot.com



Follow my instagram's: https://www.instagram.com/amir_aiman_zuraidi/



Facebook page: https://www.facebook.com/pulasminyak/

Saturday, 13 October 2018

Kawasaki Z800 Akrapovic full system | #23





Assalamualaikum, dengarkan sound akarapovic full system. Maksud full system ialah ekzos tukar keseluruhan dari header ke tabung.

Bunyi terus berubah dengan launch control yang mana rpm cut pada 8k sahaja bila on launch control.



Jangan lupa subcribe channel pulas minyak.



#roadto1ksubcribers



Enjoy



Subcribe me for more!



Subcribe my channel.



Check out my blog's: https://pulasminyak.blogspot.com



Follow my instagram's: https://www.instagram.com/amir_aiman_zuraidi/



Facebook page: https://www.facebook.com/pulasminyak/


Z800 Ride Pasir Gudang Mersing 7/10/2018





Assalamualaikum. Sedikit video ride ngona di Mersing pada 7 Oktober 2018 bersama group z8 Pasir Gudang.



Jangan lupa subcribe channel pulas minyak.



#roadto1ksubcribers



Enjoy



Subcribe me for more!



Subcribe my channel.



Check out my blog's: https://pulasminyak.blogspot.com



Follow my instagram's: https://www.instagram.com/amir_aiman_zuraidi/



Facebook page: https://www.facebook.com/pulasminyak/


Sunday, 7 October 2018

Bila Isteri Bagi Pergi Ride





Bila isteri bagi pergi ride.



Jangan lupa subcribe channel saya.



Enjoy



Subcribe me for more!



Subcribe my channel.



Check out my blog's: https://pulasminyak.blogspot.com



Follow my instagram's: https://www.instagram.com/amir_aiman_zuraidi/



Facebook page: https://www.facebook.com/pulasminyak/


Tuesday, 2 October 2018

Yuasa YTX9-BS | #21 Tukar Bateri Baru Kawasaki Z800





Assalamualaikum, tukar bateri baru iaitu Yuasa YTX9-BS setelah 5 tahun bersama. Kapasiti untuk Kawasaki Z800 ialah 12v 8Ah.



Tonton sampai habis dan jangan lupa subcribe yer. Ada ilmu yang saya sampaikan.

Terima kasih Abe Lokman Belalang Hijau atas bateri rare.



Enjoy



Subcribe me for more!



Subcribe my channel.



Check out my blog's: https://pulasminyak.blogspot.com



Follow my instagram's: https://www.instagram.com/amir_aiman_zuraidi/



Facebook page: https://www.facebook.com/pulasminyak/


Saturday, 1 September 2018

Dikir Barat HKK 2015 Cikgu Sulizi : Hulubalang Sultan Mizan





  Assalamualaikum, up sikit video zaman muda-muda masa belajar dulu. Dikir Barat HKK(Hari Kraf Kebangsaan) di Kompleks Kraf Kuala Lumpur.



  Bukan nak bual, tapi gak ambo berpeluang berdikir barat bersama ayoh@Cikgu Sulizi yang mana setahu ambo inilah pertandingan dikir barat yang terakhir Cikgu Sulizi join demi anak didik di IPG Kampus Sultan Mizan, Besut. 



   Berjaya memperoleh naib johan kerana sedikit masalah teknikal. Alhamdulillah Rm5000 milik team Hulubalang Sultan Mizan.



   Ini adalah format dikir barat full dari mula sampai akhir. Dipersilakan penonton untuk education purposes etc nak ambil bunga ke daun ke untuk latihan dikir barat kalian. 



   Dulu suko dulu.



Jangan lupa subcribe channel saya.

Wednesday, 15 August 2018

DESARU COAST ADVENTURE WATERPARK





Assalamualaikum, cuti sekolah ni kemana anda bawa keluarga jalan-jalan? Try cuba bawa family ke sini DESARU COAST ADVENTURE WATERPARK! 

#21 | TAHNIAH WINNER 1ST & 2NDpulasminyakGIVEAWAY!!





Assalamualaikum, tahniah kepada pemenang 1st & 2ndpulasminyakGIVEAWAY! Seperti yang saya janjikan, tidak pilih kasih hanya bergantung kepada rezeki. Komen random yang bertuah telah menjadi pemenang bagi kedua-dua giveaway.



Hadiah 1stpulasminyakGIVEAWAY : KINGMA YICAM DUALCHARGER=RM50



Hadiah 2ndpulasminyakGIVEAWAY: SELUAR RIDING KOMINE=RM180



Pemenang sila tinggalkan nombor telefon di komen di bawah video ini. Saya akan hubungi anda ASAP!



Nantikan 3rdpulasminyakGIVEAWAY yang akan diumukan suatu masa nanti.



Terima kasih kepada subcribers, penonton dan penyokong channel saya. Tiada apa yang saya mampu saya balas jasa kalian melainkan dengan #pulasminyakGIVEAWAY! HAR HAR HAR.



Safe ride!

Monday, 13 August 2018

#20 | DAINESE CARBON D1 LONG GLOVE





Assalamualaikum, teka apa yang saya beli di member sale Dainese pada 28/7/2018? 



Tengok video sampai habis ye jangan skip-skip. Har har har.



    Pada 28/7/2018 semasa saya ride Pasir Gudang-Kuala Lumpur untuk ke member sale Dainese, saya mengambil keputusan untuk menyambar satu glove idaman saya. Semestinya glove leather panjang ataupun full glove. Nama glove ini ialah Dainese Carbon D1 Long Glove. Harganya? Normal price adalah RM810. Dapat diskaun 30% saya dapat beli dengan harga RM568. Berbaloi bagi saya harganya. 



    Dainese jarang membuat sale besar untuk banyak barang sebegini. Untuk member sahaja. Bagaimana untuk mendapatkan member kad Dainese? Anda perlu berbelanja dalam satu resit dengan nilai normal price RM2000 ke atas barulah dapat member kad Dainese yang mana hanya valid untuk setahun. Nak cukup setahun anda kena membeli lagi barang lain untuk renew member kad. Banyak kelebihan member kad ini ketika member sale macam ni. Terima kasih kepada Amel Fiatstar kerana menyahut offer saya untuk meminjamkan member kad Dainese. Beliau telah membeli back protector yang mana harga asalnya ialah Rm400++ dapat diskaun jadi Rm100++ sahaja. Mana nak cari bosku.



    Di mana kedai Dainese ni? Store Dainese Original hanya ada satu sahaja di Malaysia beralamat di  No. 23 A, Jalan Penguasa A U1/53A, Temasya Glenmarie, 40150 Shah Alam, Selangor. Waktu operasi adalah seperti berikut : 



Tuesday10:30AM–7:30PM
Wednesday10:30AM–7:30PM
Thursday10:30AM–7:30PM
Friday10:30AM–7:30PM
Saturday10:30AM–7:30PM
SundayClosed
Monday10:30AM–7:30PM


Nombor telefon Dainese Store

 03-5569 8848



Page facebook Dainese Malaysia



https://www.facebook.com/daineseMY/



    Kenapa saya suka pakai glove kulit? Soal pemilihan glove ini saya memilih untuk keselesaan, kualiti, keselamatan dan ofkos jenama! haha. Saya peminat tegar Dainese. Glove panjang ini apabila pakai yang pertamanya angin takkan masuk melalui celahan jaket kita pada pergelangan tangan. Kalau masuk angin ikut celah pergelangan tangan tak selesa, kita nak bawa motor laju pun macam nak terbang masuk angin dalam jaket, betul tak?



    Kedua, glove kulit memberikan protection yang lebih baik berbanding glove kain yang biasa! Itu fakta yang tidak boleh disangkal lagi kerana glove kulit biasanya lebih tebal berbanding glove kain biasa. Tambahan ada protection seperti ada plastik yang tebal di tapak tangan, bahagian carbon pada knuckle dan sebagainya.



    Ketiga, dalam soal pemilihan glove yang sesuai. Saya sarankan anda pilihlah glove yang lebih besar sikit daripada saiz tangan anda. Hal ini demikian kerana sekiranya anda memilih glove yang ketat, memang selesa dipakai tetapi apabila anda memakai dalam tempoh yang lama semasa riding. Tangan ada akan melecet pada bahagian tertentu seperti ibu jari. Bayangkanlah dari Johor ke KL genggam throttle pulas minyak. Jadi kalau glove yang lebih besar akan memberikan ruang untuk tangan bernafas dalam glove.



   Dainese Carbon D1 Long Handbags adalah kombinasi sempurna perlindungan hari trek bercampur dengan ergonomik dan keselesaan jalan yang fokus. Dimuatkan dengan ciri-ciri perlindungan yang terdapat pada sarung tangan kaum Dainese seperti buku jari karbon, sisipan poliuretana dan kawalan penyimpangan, Carbon D1 menawarkan pelumba jalanan sarung tangan sukan sarung tangan yang lebih murah dan selesa yang tidak akan meninggalkan anda yang ingin atau patah.



Ciri-ciri:

Tutup pada tali pengetatan

Kemasukan lembut

Cetakan silikon pada jari untuk cengkaman tambahan

Jari sebelum melengkung

Tali cuff laras

Mengetatkan tali

Sisipan elastik

Sisipan elastik yang saling paksi

Penguatan pada kulit kambing di antara ibu jari, indeks dan sawit

Amica suede super soft palm

Kulit domba

Sisipan komposit dalam serat karbon pada buku jari

Masukkan poliuretana pada sendi jari dan telapak tangan

Kawalan penyimpangan pada jari kecil

Sarung tangan yang disahkan CE - Cat. II - Pr-EN 13594 Standard lev. 1

Satu panel kulit tunggal dengan saiz tangan

Perforasi di sebelah dalam jari



    Pendapat saya tak kisahlah orang nak pandang anda macam mana pun kalau bawa motor kecil atau motor besar tapi memakai glove kulit panjang. Ini untuk anda juga for safety reason. Pesanan saya, pakailah glove semasa membawa motor tak kiralah bawa motor dekat ke jauh ke. Utamakan keselamatan. Jangan lupa subcribe youtube channel saya dan buat on notification pada channel saya. #roadto1000subcribers



Terima kasih kerana menyokong blog dan channel youtube saya. Tidak ada apa yang mampu saya balas jasa penyokong saya melainkan dengan #pulasminyakGIVEAWAY ! har har har.



Check out my blog's: https://pulasminyak

.blogspot.com



Terima kasih kepada penyokong channel saya. Saya amat hargai jasa anda. Tiada apa yang saya mampu balas kecuali dengan #pulasminyakGIVEAWAY! HAR HAR HAR.



Jangan lupa #2ndpulasminyakGIVEAWAY



Klik link di bawah



https://www.youtube.com/watch?v=VddmYrHWjMc



Subcribe dan komen sebelum 15/8/2018.

Hadiahnya seluar riding Komine bernilai RM180!



Resolution 1080p 60 fps superview



GoPro Hero 6 Black

Sunday, 12 August 2018

#19 | ZX6R & Y15ZR & Z800





Assalamualaikum, video santai ride bersama saing. Speed max dengan Y15R dalam video ini ialah lebih kurang 140km/h meter z800. Saya pun tak tahu jugak max speed Y15 ni berapa. Siapa boleh konfomkan?



Sengaja saya upload video ni supaya nanti korang boleh tengok perubahan kualiti video saya dari masa ke semasa. 



Terima kasih kepada penyokong channel saya. Saya amat hargai jasa anda. Tiada apa yang saya mampu balas kecuali dengan #pulasminyakGIVEAWAY! HAR HAR HAR.



Jangan lupa #2ndpulasminyakGIVEAWAY



Klik link di bawah



https://www.youtube.com/watch?v=VddmYrHWjMc



Subcribe dan komen sebelum 15/8/2018.

Hadiahnya seluar riding Komine bernilai RM180!



Resolution 2.7kp 60 fps



GoPro Hero 6 Black

Saturday, 11 August 2018

#18 | Z800 Speed Ambo Atas Highway.





Assalamualaikum, ini adalah cruise speed ambo atas highway. Masa ni dari KL ke Pasir Gudang.



Kelajuan yang sesuai bagi saya. Mungkin orang lain lagi laju. Z8 ni kiranya kalau bawa bawah 180km/h masih lagi tak perlu tunduk. Kalau lebih 180km/h kena tunduk. Angin kuat sangat untuk spesis motor bogel macam z8 ni.



Inilah juga penyebab kenapa minyak, fuel comsuption z8 saya agak parak/kuat makan minyak. Contoh dari Pasir Gudang full tank, dengan speed sebegini sampai RNR Pagoh arah KL dah habis. Kena isi pulak di Pagoh RM30, sampai RNR Seremban RM30 dan terus KL.



Tapi hari tu full tank dari Pasir Gudang sampai RNR Machap isi RM25, sampai RNR Ayer Keroh RM30 terus ke KL.



Kalau bawa maintain kelajuan bawah 130km/h mungkin lagi jimat. Tapi, kereta dah kebanyakan bawa 140km/h atas highway. Mana tahan kita bawak slow. Betul tak? Apa pun saya minta korang hati-hati atas highway. Fokuskan pada riding.



Jangan lupa #2ndpulasminyakGIVEAWAY



Klik link di bawah



https://www.youtube.com/watch?v=VddmYrHWjMc



Subcribe dan komen sebelum 15/6/2018.

Hadiahnya seluar riding Komine bernilai RM180!

Thursday, 9 August 2018

#17 | BODO KAWASAKI





Assalamualaikum, jangan cepat melatah. Bukan nak memburukkan Kawasaki. Cuma ini ialah isi perbualan dengan saing ambo. Tak ingat minit ke berapa. Korang tengoklah sampai habis yer. Tak ada apa yang nak dibualkan. Tunggu saya beli go pro adapter dan mic dulu baru syok bersembang atas motor.



Jangan lupa #2ndpulasminyakGIVEAWAY!

Hadiahnya seluar riding Kominie bernilai RM180!



Nak ke tak nak? Tarikh umum pemenang ialah 15/8/2018.

Korang masih ada masa!



https://youtu.be/VddmYrHWjMc



Klik link ni untuk maklumat lanjut.





Enjoy



Subcribe me for more!



Subcribe my channel.



Check out my blog's: https://pulasminyak.blogspot.com



Follow my instagram's: https://www.instagram.com/amir_aiman_zuraidi/



Facebook page: https://www.facebook.com/pulasminyak/



#daineseitaly #dainesemalaysia #dainese #daineselover #pulasminyakblogspot#pulasminyak #agv #agvk3 #agvhelmets #gopro6black #gopro6 #hero6#goprofamily #dainesevr46 #vr46 #kawasaki #kawasakiz800 #z800#twobrothers #hypergear #pulasminyak1stGIVEAWAY#pulasminyak2ndGIVEAWAY #zx6r


Tuesday, 7 August 2018

PENJELASAN BERKAITAN PERSOALAN ZAKAT ASB

PENJELASAN BERKAITAN PERSOALAN ZAKAT ASB

Assalamualaikum, maaf lari topik sikit. Sengaja simpan di sini untuk rujukan saya dan para pembaca sekalian. Saya copy dari facebook https://www.facebook.com/syafieqah.cyka/posts/1787184214695750

Sangat bermanfaat bagi anda yang ada menyimpan dalam ASB ataupun yang ada loan ASB.
Buat korang yang masih tertanya-tanya tentang zakat, moh baca artikel ni biarpun panjang tapi berbaloi-baloi ambil tahu. Saya copy paste saja sebab artikel bagus untuk bacaan bersama. 🤗
.
Sebagaimana yang umum mengetahui, baru-baru ini Amanah Saham Nasional Berhad (ASNB) telah mengumumkan dividen dan bonus bagi Amanah Saham Bumiputera untuk tahun 2017 adalah sebanyak 8.25 sen seunit bagi pemegang akaun yang melebihi 10,000 unit.
Justeru, ramai yang bertanya khasnya mengenai zakat ke atas pelaburan ASB. Adakah dikenakan ke atas pelaburan pokok atau hasil dividen sahaja? Ataupun kedua-duanya sekali. Dalam merungkai persoalan ini elok kita merujuk kepada kebiasaan masyarakat di Malaysia dan beberapa contoh kaedah pelaburan yang dibuat agar lebih difahami satu persatu berdasarkan situasi masing-masing.
.
ASB Halal atau Haram?
Bagi yang telah melabur dan memilih untuk membuat pelaburan di ASB, soalan ini sepatutnya tidak lagi timbul. Ketika pelaburan dibuat, secara logiknya anda sendiri telah bersetuju dengan pandangan dan fatwa yang mengharuskan pelaburan ASB. Jika tidak, mana mungkin pelaburan itu dipilih dan diteruskan.
Bagi yang masih mempunyai keraguan dan ingin mencari maklumat tambahan serta bacaan lebih lanjut mengenai hukum pelaburan ASB dan seumpamanya, maka boleh merujuk ke pautan berikut: http://www.pnb.com.my/pdf/Bukuharus.pdf
atau yang lebih ringkas di http://emuamalat.islam.gov.my/…/03/hukumpelaburanasn-asb.pdf
.
Zakat Ke Atas Pelaburan ASB
Zakat diwajibkan ke atas pelaburan di ASB. Ini adalah bersesuaian dengan kaedah fiqh dalam ibadah zakat yang berbunyi كل مال نام فهو وعاء للزكاة yang bermaksud setiap harta yang berkembang adalah sumber untuk zakat.
Pelaburan yang dibuat di ASB, adalah bertujuan untuk mengembangkan harta dan mendapat pulangan berupa keuntungan yang diperolehi menerusi dividen, bonus dan pendapatan ASB setiap tahun. Oleh kerana nilai unit pelaburan di ASB adalah Ringgit Malaysia, maka kadar zakatnya adalah 2.5%. Ini berdasarkan hadith Nabi s.a.w:
"Apabila kamu mempunyai 200 dirham dan telah cukup haul (genap setahun) diwajibkan zakatnya lima dirham, dan tidak diwajibkan mengeluarkan zakat (emas) kecuali kamu mempunyai 20 dinar (salah satu mata wang zaman dahulu yang digunakan di negara Arab). Apabila kamu mempunyai 20 dinar dan telah cukup haulnya diwajibkan zakatnya setengah dinar. Demikian juga kadarnya jika nilainya bertambah dan tidak diwajibkan zakat bagi sesuatu harta kecuali genap setahun." (Riwayat Abu Dawud dan al-Baihaqi)
Begitu juga sebuah hadis yang lain:
“Zakat perak, ialah seperempat puluh dari nilai harga perak itu” (Riwayat Imam al-Bukhari)
Untuk makluman, nilai setengah dinar (0.5 dinar) itu adalah menyamai 2.5 peratus (atau 1/40 bahagian) ke atas keseluruhan 20 dinar atau 200 dirham berkenaan (2.5% X 200 dirham > 5 dirham).
.
Kaedah Pengiraan Zakat ASB
Pengiraan zakat ke atas pelaburan ASB boleh dikategorikan berdasarkan beberapa kaedah dan situasi seperti berikut:
1. Pelaburan dibuat menggunakan wang atau modal sendiri.
Bagi situasi ini pengiraan zakat adalah berkadar langsung dengan jumlah pelaburan dan keuntungan (dividen, bonus dan pendapatan ASB) yang diperolehi. Formulanya adalah seperti berikut:
[Baki Akhir Tahun Modal Pelaburan + Dividen/ Pendapatan ASB ] x 2.5% (Kadar Zakat)
Contoh (i):
RM 200,000 (Baki Akhir Tahun Modal Pelaburan) + RM 16,500 (Dividen / Pendapatan ASB 2017 iaitu 8.25%)
= RM 216,500 x 2.5%
= RM 5,412.50
Justeru, zakat yang wajib ditunaikan adalah sebanyak RM 5,412.50
Contoh (ii):
RM 15,000 (Baki Akhir Tahun Modal Pelaburan) + RM 1,237.50 (Dividen/Pendapatan ASB 2017 iaitu 8.25%)
= RM 16, 237.50 x 2.5%
= RM 405.93
Justeru, zakat yang wajib ditunaikan adalah sebanyak RM 406 (setelah dibundarkan).
2. Pelaburan dibuat dengan fasiliti pembiayaan ASB dengan pihak bank.
Bagi situasi ini, pengiraan zakat hanya akan dikenakan ke atas dividen atau keuntungan yang diperolehi sahaja. Adapun bagi modal pelaburan, tidak dikenakan zakat ke atasnya kecuali setelah berlakunya penebusan sijil pelaburan ataupun setelah selesai tempoh bayaran balik pembiayaan. Formula kiraan adalah seperti berikut:
.
Dividen / Pendapatan ASB x 2.5%
Contoh kaedah kiraan seterusnya cuba meraikan beberapa bentuk kaedah pelaburan yang lazimnya diamalkan oleh para pelabur ASB dengan menggunakan fasiliti pembiayaan ASB.
Kes 1: Dividen/Pendapatan ASB yang diperolehi TIDAK DIGUNAKAN untuk membuat pembayaran semula pembiayaan.
Contoh (i):
Modal Pelaburan Maksimum RM 200,000 [dalam bentuk sijil pelaburan]
Dividen/ Pendapatan ASB 2017 8.25% dari RM 200,000 = RM 16,500
= RM 16,500 x 2.5%
= RM 412.50
Justeru, zakat yang dikenakan adalah RM 412.50
Contoh (ii):
Modal Pelaburan RM 50,000 [dalam bentuk sijil pelaburan]
Dividen/ Pendapatan ASB 2107 8.25% dari RM 50,000 = RM 4,215
= RM 4,215 x 2.5%
= RM 103.12
Justeru, zakat yang dikenakan adalah RM 103.
Dalam contoh (ii), nilai dividen yang diperolehi tidak melebihi nisab tahunan zakat pada tahun 2017 iaitu RM 14,083. Mengapa dikenakan zakat juga? Hal ini memerlukan sedikit perincian. Dalam contoh (ii) di atas, pendapatan dari ASB itu dicampurkan dengan kesemua pemilikan harta individu yang telah cukup haulnya untuk dizakatkan. Maka kecukupan nisab dikira secara relatif dengan dicampurkan harta-harta lain yang berada di bawah pemilikan individu terbabit.
Namun, jika individu yang terbabit tidak mempunyai harta-harta lain yang cukup haul dan sedia dizakatkan, maka zakat *TIDAK DIKENAKAN ke atas dividen/pendapatan ASB yang tidak mencukupi nisab itu tadi.
.
Kes 2: Dividen/Pendapatan ASB yang diperolehi DIGUNAKAN bagi membuat pembayaran semula pembiayaan.
Dalam kes ini, zakat hanya akan dikenakan ke atas baki atau lebihan dividen/pendapatan ASB yang masih ada selepas ditolak jumlah pembayaran semula pembiayaan.
Contoh (i):
Modal Pelaburan Maksimum RM 200,000 [dalam bentuk sijil pelaburan]
Dividen/ Pendapatan ASB 2017 8.25% dari RM 200,000 = RM 16,500
Jumlah pembayaran semula pembiayaan selama setahun (dikira berdasarkan tempoh ansuran bulanan pembiayaan pelaburan ASB selama maksimum 30 tahun)
= RM 1,099 (sebulan) x 12 (bulan) = RM 13,188
= RM 16,500 (dividen/pendapatan ASB) – RM 13,188 (bayaran semula pembiayaan)
= RM 3,312
= RM 3,312 x 2.5%
= RM 82.80
Justeru, zakat yang dikenakan adalah *RM 82.50*. Situasi kenaan zakat ini adalah sama seperti contoh (ii) dalam Kes 1 di atas.
Contoh (ii):
Modal Pelaburan Maksimum RM 50,000 [dalam bentuk sijil pelaburan]
Dividen/ Pendapatan ASB 2017 8.25% dari RM 50,000 = RM 4,215
Jumlah pembayaran semula pembiayaan selama setahun (dikira berdasarkan tempoh ansuran bulanan pembiayaan pelaburan ASB selama 15 tahun)
= RM 275 (sebulan) x 12 (bulan) = RM 4,812
= RM 4,215 (dividen/pendapatan ASB) – RM 4,812 (bayaran semula pembiayaan)
= (-) RM 597
Oleh kerana, bayaran semula pembiayaan melebihi jumlah dividen yang diterima, maka *TIDAK ADA ZAKAT* dikenakan. Juga tidak dikenakan zakat jika jumlah dividen menyamai jumlah pembayaran semula pembiayaan.
.
3. Perolehan selepas penyerahan semula sijil pembiayaan pelaburan ASB.
Sebahagian pelabur menggunakan kaedah membuat pembiyaan pelaburan ASB dan dalam tempoh tertentu membuat penyerahan semula sijil (surrender) dan menyelesaikan bayaran baki pembiayaan untuk mendapatkan keuntungan dan pulangan.
Kes 1: Penyerahan semula sijil pelaburan lebih awal sebelum tamat tempoh pembiayaan.
Contoh (i) – Penyerahan sijil pelaburan pada tahun ke-5 dalam tempoh pembiayaan selama 25 tahun:
[Pulangan tunai selepas penyerahan sijil pelaburan + dividen tahun semasa ASB] x 2.5%
[RM 22,002.61 (lebihan tunai penyerahan sijil pelaburan bernilai RM 200,000) + RM 16,500 (dividen tahun semasa ASB)] = RM 36,502.61
= RM 36, 502.61 x 2.5%
= RM 912.56
Zakat dikenakan adalah *RM 912.56*
Contoh (ii) – Penyerahan sijil pelaburan pada tahun akhir pembiayaan / selepas tamat tempoh pembiayaan 25 tahun.
[RM 200,000 (nilai penyerahan sijil pada tahun akhir pembiayaan/selepas tamat tempoh pembiayaan) + RM 16,500 (nilai dividen semasa ASB)] = RM 216,500
= RM 216,500 x 2.5%
= RM 5,412
Zakat dikenakan adalah sebanyak *RM 5,412.*
Dengan penjelasan ini, diharapkan agar dapat memberikan manfaat dan kefahaman yang jelas kepada para pelabur dan muzakki. Semoga Allah Ta’ala menerima segala amalan dan kebaikan yang dilakukan dan menjadikannya sebagai pemberat mizan di Hari Pembalasan.

Hj Ahmad Husni bin Dato’ Abd Rahman
Pemangku Penolong Pengurus
Unit Syariah & Penerangan Khas PPZ-MAIWP

#17 | KAWASAKI ZX-6R PERGHH LAIN MACAM





Assalamualaikum, buat pertama kali saya berpeluang mencuba test ride Kawasaki ZX-6R kawan saya iaitu Rafaik. Speedometer dah ada. Maaf view tak cantik, saya dah jumpa view cantik semasa letak hero 6 di helmet. Nanti saya upload lain kali.



Perghh lain macam rasanya bawa sportbike ni. Dengan posisi tunggangan menunduk habis. Habis lenguh pergelangan tangan dan bahu. Yela selama ini bawa Z8 sahaja. Bawa zx-6r dalam 20km rasa lain. Sportbike jenis tunduk macam ni lebih susah nak menyelit dalam trafik. Tapi jalan straight tak goyang! Korner mantap juga walaupun tak berpeluang layan korner yang best.



InsyaAllah suatu hari nanti saya upgrade superbike juga.



Resolution 2.7kp 60fps.



Jangan lupas #2dpulasminyakGIVEAWAY!

Hadiahnya seluar riding Kominie bernilai RM180!



https://youtu.be/VddmYrHWjMc



Klik link ni untuk maklumat lanjut.



Enjoy



Subcribe me for more!



Subcribe my channel.



Check out my blog's: https://pulasminyak.blogspot.com



Follow my instagram's: https://www.instagram.com/amir_aiman_...



Facebook page: https://www.facebook.com/pulasminyak/



#daineseitaly #dainesemalaysia #dainese #daineselover #pulasminyakblogspot #pulasminyak #agv #agvk3 #agvhelmets #gopro6black #gopro6 #hero6 #goprofamily #dainesevr46 #vr46 #kawasaki #kawasakiz800 #z800 #twobrothers #hypergear #pulasminyak1stGIVEAWAY #pulasminyak2ndGIVEAWAY #zx6r

Wednesday, 1 August 2018

#15 | 2nd PULAS MINYAK GIVEAWAY!





Assalamualaikum, sempena hari lahir saya pada 1 Ogos, saya berbesar hati untuk membuat 2nd PULAS MINYAK GIVEAWAY!



Hadiahnya sangat menarik. Sila tonton video untuk mengetahui hadiahnya.



Syaratnya cukup mudah. Subcribe channel pulass minyak dan komen di bawah.



Nanti komen yang bertuah akan dikira sebagai pemenang.



Terima kasih kepada subcribers dan penyokong channel pulas minyak!



Tarikh tutup ialah sebelum 11.59pm 15 OGOS 2018.



Enjoy



Subcribe me for more!



Subcribe my channel.



Check out my blog's: https://pulasminyak.blogspot.com



Follow my instagram's: https://www.instagram.com/amir_aiman_...



Facebook page: https://www.facebook.com/pulasminyak/

Sunday, 29 July 2018

#13





Assalamualaikum dan selamat datang ke channel PULAS MINYAK.



***Ini adalah sambungan keempat dari Pasir Gudang ke Kuala Krai, yang mana ini adalah video keempat dari Gua Musang ke Laloh



Tonton video sampai habis ye

Jangan lupa subcribe!







Enjoy



Subcribe me for more!



Subcribe my channel.



Check out my blog's: https://pulasminyak.blogspot.com



Follow my instagram's: https://www.instagram.com/amir_aiman_...



Facebook page: https://www.facebook.com/pulasminyak/

Jom Join 1st PulasMinyak GIVEAWAY!

Jom join pulasminyak GIVEAWAY!
*Tonton video, subcribe pulasminyak youtube channel dan komen di video ini.

Friday, 27 July 2018

#14 Sale Di Dainese 28/7/2017!!







Esok 28/7/2018 saya akan ride dari Pasir Gudang-Kuala Lumpur dan akan berada di store Dainese Malaysia di Glenmarie Shah Alam pada pukul 11-1 tengah hari.

Dainese ada membuat sale kaw-kaw speacial untuk member only. Jadi sesiapa yang bercadang nak berbelanja di Dainese dengan diskaun yang menarik, saya bersedia meminjamkan member kad saya pada waktu yang saya nyatakan.

Setakat nak bagi pinjam member kad je? Boleh juga kalau beli tak guna member kad. Tapi tak boleh dapat diskaun yang ditawarkan, kena beli dengan harga asal. Untuk dapat member kad korang kena beli total barang Rm2000 ke atas pada normal price dalam single receipt baru automatically dapat member kad yang mana valid untuk 1 tahun.

Saya offer je. Jangan cakap abam tak payung😘

Tengok next share saya.

#dainese #daineselover #daineseitaly #dainesemalaysia #pulasminyak #pulasminyakblogspot