Pertama

Thursday, 13 April 2017

        Assalamualaikum, bagi pembuka tahun 2017 ini adalah service pertama pada tahun ini. Macam biasa tukar minyak hitam, namun tayar belakang dah haus kena tukar juga dan buat valve cleansing(VC). Milleage dah 46,413KM sepanjang 4 tahun pakai Kawasaki Z800.  Fikir-fikir kena buat valve cleansing. Tapi apa pula valve clearance? apa beza valve clearance dengan valve cleansing?

        Pertama ialah valve cleansing:

Motosikal anda kurang bermaya?💤

✔Enjin kasar?🚜
✔Pikup kurang memuaskan?💥
✔Penggunaan petrol tinggi? 🔥
Gabungan teknologi Valve Cleansing Germany akan menyelesaikan masalah seperti yang dinyatakan diatas!!
Harga pengenalan untuk valve cleansing adalah RM100.00 sahaja dan Engine Flush hanya RM15.00 sebotol.
Mengapa perlu cucikan valve enjin Motosikal anda?
🚩 Pembakaran petrol tidak sempurna akan membentuk karbon melekat kepada valve. Sekiranya ianya tidak dicuci, pembakaran tidak sempurna akan terus berlarutan dan akan menyebabkan penggunaan petrol yang sangat tinggi dan juga enjin akan menjadi lemah!
Mengapa perlu engine flush?
 Setiap kali menukar minyak pelincir, segala kotoran dan habuk besi tidak akan keluar sekiranya tidak cuci menggunakan flusher.
🔧Apa yang terjadi apabila minyak pelincir lama bercampur dengan minyak pelincir baru?
♻ Dalam masa beberapa minit sahaja minyak baru akan menjadi kotor tanpa anda sedari!
 Hasilnya.. enjin Motosikal akan menjadi berat dan penggunaan petrol akan tinggi!!
Call/whatsapp untuk tempahan slot 0137257373 Cik Eizy
Dimana lokasi kami?
NO.9 Jalan Putra Perdana 2/1, Taman Putra Perdana, Puchong, Selangor


        Valve cleansing tidak memerlukan head di buka. Hanya menggunakan teknologi dan sedikit addictive untuk mencuci karbon dan kekotoran pada valve. Dua jam sudah siap. Namun Valve clearance memerlukan membuka head untuk menukar apa yang dipanggil 'shim' yang merangkumi beberapa biji pada valve. Saya pun tak pandai nak explain macam mana. haha. Untuk motorsikal yang milleage baru rendah, sesuai untuk buat valve cleansing, valve clearance untuk motornya milleage dah banyak. Lagipun, kos valve cleansing lebih murah berbanding valve clearance yang mencecah Rm1000. Pilihan di tangan anda. Selepas valve cleansing motor terasa lebih pikcup, lancar, respon pendikit minyak cepat apabila dipulas, penukaran gear lancar. Macam motor baru keluar kilang. haha.

       Berbalik kepada cerita hari ini, saya menempah tayar Michelin Pilot Road 4(PR4) di kedai motor HVM Jertih. Saya masih setia dengan saiz asal tayar belakang z800 iaitu 180. Sebelumnya saya menggunakan tayar Pilot Road 3(PR3). Milleage yang saya dapat dengan PR3? 14,068KM bersama PR3 belakang.




14,068 km bersama PR3, kalau tengok pada keadaan tayar masih boleh lagi guna untuk 500km. Tapi kita kena pentingkan keselamatan. Bayangkan bunga dah out apa yang dirisaukan tayar tidak grip semasa korner atau brek emergency atau ketika hujan.

        
Ini haa tanda pada tayar untuk kita tahu tayar ni di buat bila. Terdapat 4 nombor yang mana dua nombor depan ialah minggu, dua belakang ialah tahun. Tayar yang saya pilih nombornya 3014 bermakna tayar dibuat pada minggu ke 30 tahun 2014. Sekarang dah 2017. Mintalah diskaun dengan tauke kedai sikit. haha. Kan tayar tahun lama. 2014 boleh pakai lagi. Tayar orang cakap tempoh pakai dia 5 tahun. Lepas 5 tahun getah jadi keras kurang griplah kot.


Michelin PR4, rasanya ini yang paling lates dalam siri Pilot Road michelin, tengok bunga pun cantik sesuai untuk jalan hujan panas kering touring.


Foreman yang professional cepat buat kerja hanya di HVM.




        Selesai tukar tayar, saya terus isi minyak menghala ke Kuala Terengganu. Berbekalkan 4 botol Liqui Moly Semi sintetik 15-50 saya terus ke Moto Garage Kuala Terengganu untuk tukar minyak hitam, oil filter dan juga buat valve cleansing.




Proses valve cleansing memakan masa dua jam jugaklah.


Oleh itu pembaca semua, motor apabila milleage meningkat tinggi maka rajin-rajinlah ke kedai untuk buat valve cleansing. rasa perbezaan, respon lebih cepat apabila kita pulas minyak. Kemusnahan wang ringgit pada kali ini?

Tayar Michelin PR4: RM580 siap pasang balancing(Harga sebenar RM700, tetapi ni tayar tahun 2014 harga boleh kurang sikit. Tayar jangan lebih 5 tahun dari tarik pembuatannya, kalau tak getah tayar menjadi keras, expired.)

Minyak Hitam: RM180(4 botol Liqui Moly)

Oil Filter saya beli di Thailand dulu RM22

Valve cleansing termasuk labour charge: RM160

Total: RM940





Sekian entry pada kali ini.