Pertama

Monday, 23 September 2013

Tukar tayar depan- First time

Assalamualaikum readers!   Topik ringkas pada kali ini ialah tukar tayar depan Zarina...!

Pada 23/9/2013 cukup milleage 13310km bersama Zarina. Tayar asal kilang Z800 adalah Dunlop Sportmax S214 FJ saiz 120/70ZR17 M/C (58W)

Biasa Z800 dapat tayar depan asal milleage dalam 15000km hingga ada yang sampai 18000km. Namun terdapat banyak faktor yang mempengaruhi mengapa tayar cepat haus. Bergantung kepada cara tunggangan dan cara pulas minyak. Kalau suka main pikup dan selalu layan highspeed maka cepatlah botak tayar anda. Ada juga yang berpendapat tekanan angin dalam tayar mempengaruhi juga kadar kehausan tayar. Saya pun tidak pasti mengenai itu. 


 



Ini adalah Dunlop Sportmax setelah 13310km perjalanan. Dah botak tepi tapi tengah ada lagi dalam 20-30%.  Boleh guna lagi sebenarnya, tapi apakan daya tepi dah botak takde bunga. Ada sekali hari tu korner jadi skid tayar depan, kecut perut ambo. Lepas tu, terus tukar tayar. Bunga tepi penting untuk grip ketika korner biarpun ambo bukan kaki korner. Biarpun T30 jenis sport touring, tetap hentam korner. Sebab ada video dari Rossi tentang Battlax T30.
Tengok video Battlax T30 Tested and Approved by Velentino Rossi dibawah.




Lagi gambar Dunlop Sportmax






Bye Dunlop Sportmax. Hye Battlax T30. Milleage 13310. Botak tepi, tengah ada lagi. Tapi tepi untuk korner. Takde bunga rasa tak grip tayar depan bila korner. Ketar lutut woo.haha 

#Sayangi nyawa anda.





Dumlop Sportmax agak best korner pun grip tapi cepat botaklah sebab bunga lembut. haha



Ambo tukar tayar di Kedai Yo Chempaka, Tanjung Mas. Tukar tayar depan Battlax T30 Sport Touring.





Zarina dengan satu tayar sahaja. haha. Saya dapat berkenalan dengan Ise, motor biru tu juga dari Jertih. Jadi lepas tukar tayar pulas minyak bersama balik ke Besut.


Battax T30 Front. Bunga tayar yang menarik.



Total cost tukar tayar depan Z800?

Battalx T30 saiz 120 : RM430 siap pasang.

Segala service dan maintenance Kawasaki Z800 akan saya kongsikan dalam blog ini insyaAllah akan menjadi rujukan anda semua.

Berikut adalah alamat tempat saya tukar tayar:

Azrul Aziz- 013-9302548

Lot 203A,
Kg Chempaka, Jalan Panji,
16100 Kota Bharu,
Kelantan Darul Naim.

Kedai Yo Cehmpaka turut menyediakan untuk upgrading performance seperti Bazzaz, HM Quicshifter, K&N Airfilter,Akrapovic, dan pelbagai aksesori lain.

Sekian, terima kasih meluangkan masa membaca coretan seorang penunggang motorsikal.









4 comments:

  1. hebat bro. terus kan ber blog ttng z800.. dr rakan FBook.. iz cawan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks bro...biasa-biasa saja. Kongsi pengalaman, maintenance z800...

      Delete
    2. Bro...mintak update untuk 2016...harga service dan lain2..pleasee

      Delete
    3. INsyaAllah nanti saya kumpulkan apa yg saya service dlm tahun ini 2016 dan masukkan dalam entry baru

      Delete