Pertama

Sunday, 24 March 2013

Hari Pertama Bersama Zarina

Assalamualaikum, alhamdulillah aku dapat buat blog pertama dalam hidupku. Tak sangka ianya berkaitan motor. Dulu aku pakai LC. Dari pakai LC lah aku mula mengenali dunia bikers. Aku start belajar pakai riding gears. Sehinggalah pada tanggal 24/3/2013. Kawasaki Z800 aku keluar dan aku namakan Zarina!.

Sedikit gambiran sewaktu pergi ambil Zarina di KCM Superbike, Bandar Seri Permaisuri Cheras.















 Terima kasih kepada Abg Max sebab sudi menemani saya sampai ke Gombak. Maklumlah saya pening sikit jalan di KL. haha. Salute Abg Max, saya mesej terus datang ke KCM Superbike.



   

  Ok, motor dah boleh bawak balik. Tapi nombor plate tak sempat register dan insuran tak cover. Takkan datang KL saje-saje tak ambil motor. Macam rugi pulak. So, buat keputusan untuk bawak balik macam tu jer motor. Tawakal dan doa jer yang mampu. Gambir persiapan sebelum bertolak pulang ke Kelantan.















Yess I'm ready !. Sebenarnya ni first time bawak Z800. Dulu LC jer. Macam kejutan bagi aku. Kena biasakan handling Z800 yang agak berat.


   Sampai di Gombak tepi USIM. Saya berpisah dengan Abg Max dan terus ride seorang diri ke Kelantan. Terima kasih tidak terhingga kepada Abg Max sebab teman saya sampai ke Gombak. Abg Max insan yang pertama ride bersama Zarina. Kenangan terpahat disini.

 shhh..family follow dari belakang. haha















Aksi aku di Karak. hihi. Gambar kat bawah ni nice shoot.


Ok, setakat ini sahaja post yang pertama. Masih belajar dalam membuat blog. InsyaAllah nanti akan post cerita ride saya. Thanks sebab sudi membaca. Follow ya!

30 comments:

  1. Replies
    1. hehe...nama motor boleh mencetuskan tanda tanya. Ianya sebuah motor, bukan seorang perempuan. haha

      Delete
    2. tapi mesti ada maknanya tu kan bro?

      Delete
    3. sis, ramai yg persoalkan sebab ape ko bg nama moto ko gtu...n aku pon salah seorg dpd yg ramai tu...so, sila jawab persoalan tu ya bro...huhu

      Delete
    4. silap...bukn bro tapi sis..hiuhiu

      Delete
    5. Bro Otak, seriusly nama Zarina takde kena-mengena dengan mana-mana individu. haha..hanya secara kebetulan.

      Delete
    6. aiseh...aku dh gelarkan ko sis pon ko still x cam aku ni sape ea? haha

      Delete
    7. Aku cam la..macam laa aku tak cam kau tuu sapa Juhira...hahaha

      Delete
    8. chett..didedahkan pulak realname aku..aisehh.. =,=

      Delete
  2. terbaik bro...we are born as a biker, we ride as a rider, we live as a brother...saya pon teringin nk pakai sbk...insyallah rezeki lebih ade la...bru syok join ride (y)

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah ada rezeki bro nanti, samada lambat atau cepat jer..apa pun safe ride bro..

      Delete
  3. Xajim jupo lg nih...
    Kelate duk mano boh?

    kawe aritu pn gi amik moto KL... tp wat kelik sore diri... ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kawe Kelantan di Kuala Krai, tapi belajar di IPG Sultan Mizan, Besut. Nanti boleh santai minum air sekali bro. Bila g ambik motor ter?.

      Delete
    2. padey Xajim tembok pn, kawe duk Kbg Kerian.
      amik moto mulo nov2011... gi dgn bas, dgn Xbeso naik moto besa plop tuh...
      selamat lah...

      Delete
  4. Assalamualaikum bro.

    Tahniah dapat motor baru. Tumpang gembira la. Saya pun baru-baru nak berjinak ada rasa nak try motor CC besar. Haha.

    Masa bro tukar dari LC ke Z800 ni tak ada terasa macam susah ke nak bawa? Ada orang bagi nasihat kat saya, kalau nak start naik motor CC besar, kena beli yang 150cc, 250cc dulu. Pada pengalaman bro, macam mana? Susah ke nak biasakan dari motor macam LC kepada Z800? Saya pun baru lagi ini, kalau ada siapa-siapa nak beri tips ke apa silakan. Haha.

    Peace.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusalam bro.

      Terima kasih, rezeki Allah belaka.

      Terasa jugak, tapi masa buat lesen. Pakai Er6n. Terasa lenguh tangan masa bawak er6n. Tapi bila ambik z800. Lagi terasa berat handling dia. Kena biasakan diri betul. Itu cuma orang cakap kena upgrade sikit-sikit. Tapi ok jer. Bila dah biasa dengan handling z800. Bawak LC rasa lain sangat. Shhh..Handling Z800 orang cakap lagi berat dari Z1000.

      Delete
    2. kiranya mmg mula2 tu mmg kena extra alert lar kalau bwk moto nie? sbb mmbr pon cakap.. mula dari berapa cc pon x kisah.. cuma tkot x sabar nak upgrade jer nnt...

      Delete
    3. Yerr bro...kena biasakan dengan handling dulu..bila dah rasa feel. try pulas lebih sikit, jangan terlebih pulas sudah...apa pun safe ride.

      Delete
  5. heheheheh..

    #itu je aku mampu


    whereisaiman.blogspot.com ride with commander6n ! XD

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheheh...Thumbs up for you dude!

      Delete
  6. tahniah mir...insyaAllah suatu hari nti...kamu bkn kesorngn,,,mgkn brsama ku,,,,,hahahaha...klas demo mir

    ReplyDelete
  7. peh guwa memang minat dekat z8. tak sangka student IPG dah pakai z8. aku sem 5 masih pakai fz lagi. tunggu kerja baru angkat sebijik. baru power g sekolah nanti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe...alhamdulillah rezeki bro...apapun kita kena bersyukur...safe ride..

      Delete
  8. Ok tak overall hang belo moto kat kcm superbike

    ReplyDelete
  9. Bro Aku Ridez,
    Slmt hr raya, nok tnyo skit nih, tnggi brpo demo? kawe tnggi dlm 165-166cm agok2 buleh tukat molek ko nik z800 ni? raso berminat mena jgk nga z800 nih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat hari raya bro...sori lambat reply, baru buka...insyaAllah buleh..ambo 170 lebih2 sikit..sampai tukat dua beloh...mula2 memang kekok..dea sapa tukat..kena beso2 handling...kalu prendoh muto pakai lowering kit...takot effect masa ngona pulok org oyak...

      Delete
  10. Assalam. Bagaiamana layanan dan servis di KCM superbike?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Layanan KCM superbike terbaik. Mesra pelanggan.

      Delete